Sedan gårdsförsäljning av alkohol blev verklighet i Sverige den 1 juni har många småproducenter öppnat sina dörrar för direktförsäljning till besökare. På Helsingborgs Bryggeri var man redo direkt – och ser potential, även om regelverket lämnar mycket att önska.
– Besökarna är generellt positiva till att vi numera har denna möjligheten, berättar Rasmus Varfeldt, vd och medgrundare och fortsätter: Men det finns en reservation: det är mer byråkratiskt än det skulle behövt vara.
Tillstånd på premiärdagen – men kritik mot systemet
Bryggeriet hade sitt tillstånd klart samma morgon som lagen trädde i kraft:
– Vi hade vårt tillstånd den 1 juni kl. 10.00, säger Varfeldt.
Även om själva handläggningen i Helsingborg gick smidigt, är han kritisk till hur systemet är uppbyggt:
– Helsingborgs Stad har varit mycket hjälpsamma i processen. Men styrningen från centralt håll tycker jag personligen är under all kritik. En lag ska vara lika för alla kommuner och den decentralisering som Sverige har till kommunal nivå är förödande.
Försiktig optimism inför framtiden
När det gäller framtiden ser Helsingborgs Bryggeri ändå flera positiva effekter – särskilt kopplat till deras visningar och besöksverksamhet.
– Vi får en förbättrad upplevelse på de visningar för öl och sprit som vi har sedan tidigare.
Men Rasmus Varfeldt ser även ett större sammanhang där förändringen måste fortsätta:
– Man får väl ödmjukt säga att detta är ett första steg till en mer liberal syn på den svenska alkoholpolitiken – men det finns nog mycket att förbättra, avslutar han.
Med gårdsförsäljningen på plats hoppas Helsingborgs Bryggeri att utvecklingen fortsätter – mot ett mer enhetligt och modernt regelverk som gynnar både små producenter och turismnäringen.
📍BESÖK HELSINGBORGS BRYGGERI – ALLA INFO I GUIDEN
FLER ARTIKLAR OM FÖRSTA TIDEN MED GÅRDSFÖRSÄLJNING
- Första tiden med gårdsförsäljning
- Spirit of Hven: ”Måltidsturismen har fått en välbehövlig extra krydda”
- Smedsbo Slott Bryggeri: ”Gårdsförsäljning – en succé för besöksnäringen”
- Köpings Musteri: ”Alla är överförtjusta över möjligheten till gårdsförsäljning”
- Fredholms Vin: ”Oerhört positivt – lycka och glädje från besökarna”
- Lidköpings Bränneri: ”Vi hoppas att intresset för äkta hantverk ökar”
- Helsingborgs Bryggeri: ”Ett första steg – men långt kvar till en modern alkoholpolitik”
- Skånska Spritfabriken: ”Alla gillar det – men några önskar att det kunde göras mer”
- Utsikten Bryggeri: ”Gårdsförsäljningen är precis det vi väntat på”
- Helsing Distillery: ”Helt fantastiskt – nu kan besökarna ta med sig upplevelsen hem”
- Skrea Backe Destilleri: ”Väldigt uppskattat – även av internationella gäster”
- Nyfjäll Destilleri: ”Vi vill sprida kunskap om hantverksgin”
- Klocktornet Destilleri: ”Mottagandet har varit över all förväntan!”
- Vimmerby Spritfabrik: ”Många uppskattar att kunna köpa med sig en flaska”
- Gammelstilla Whisky: ”Gårdsförsäljningen har gett oss nya besökare och möjligheter”
Den här artikeln är en del av Gårdsförsäljningsguidens rapportering om den första tiden med gårdsförsäljning av alkohol i Sverige.