Cliff Barnes Bränneri i Stockholm står redo för premiär av sin gårdsförsäljning nu på onsdag. Alex von Reschreiter berättar om upplägget:
– Vi kör gårdsförsäljning två gånger i veckan – onsdagar 17:00–19:30 och lördagar 12:00–14:30. Ingen bokning behövs, man kliver bara in på Sue Ellen (deras restaurang som ligger ovanför bränneriet) och skriver upp sig på en tur. Restaurangen och baren är öppna under tiderna, så tanken är att man ska kunna göra ett destilleribesök, ta ett glas eller äta något – och få en hel upplevelse. Personligt, nära och med den där lilla extra kyssen från bränneriet.
Smidig ansökningsprocess
När det gäller tillståndet beskriver han processen som relativt enkel:
– Ansökningsprocessen var smidig. Vi har drivit restauranger och barer i många år och hade våra aningar om hur det skulle fungera – och den här gången stämde magkänslan.
Handläggningstiden blev snabbare än väntat:
– Den tog 5–6 veckor, snabbare än vad vi hade förväntat oss. Förmodligen går det ännu snabbare nu.
Några särskilda förbättringar i regelverket ser han inte behov av just nu.
Drömmen om kvartersdestilleriet
Förväntningarna på gårdsförsäljningen är positiva, men präglas av en ödmjuk inställning:
– Vi hoppas såklart på succé! Men vi är Cliff Barnes, så vi är vana vid att förlora och blir lika glada för varje gäst som faktiskt hittar hit. Vår dröm är att folk ska se oss som sitt eget lilla kvartersdestilleri, där man kan smaka, köpa med sig något hem och känna sig som en vinnare för en stund… även om vi själva spelar på förlorarsidan, avslutar Alex.
📍BESÖK CLIFF BARNES BRÄNNERI – ALLA INFO I GUIDEN
FLER ARTIKLAR OM FÖRSTA TIDEN MED GÅRDSFÖRSÄLJNING
- Första tiden med gårdsförsäljning
- Spirit of Hven: ”Måltidsturismen har fått en välbehövlig extra krydda”
- Smedsbo Slott Bryggeri: ”Gårdsförsäljning – en succé för besöksnäringen”
- Köpings Musteri: ”Alla är överförtjusta över möjligheten till gårdsförsäljning”
- Fredholms Vin: ”Oerhört positivt – lycka och glädje från besökarna”
- Lidköpings Bränneri: ”Vi hoppas att intresset för äkta hantverk ökar”
- Helsingborgs Bryggeri: ”Ett första steg – men långt kvar till en modern alkoholpolitik”
- Skånska Spritfabriken: ”Alla gillar det – men några önskar att det kunde göras mer”
- Utsikten Bryggeri: ”Gårdsförsäljningen är precis det vi väntat på”
- Helsing Distillery: ”Helt fantastiskt – nu kan besökarna ta med sig upplevelsen hem”
- Skrea Backe Destilleri: ”Väldigt uppskattat – även av internationella gäster”
- Nyfjäll Destilleri: ”Vi vill sprida kunskap om hantverksgin”
- Klocktornet Destilleri: ”Mottagandet har varit över all förväntan!”
- Vimmerby Spritfabrik: ”Många uppskattar att kunna köpa med sig en flaska”
- Gammelstilla Whisky: ”Gårdsförsäljningen har gett oss nya besökare och möjligheter”
- Smakgården: ”Stort intresse – men regelverket begränsar”
- Ellve Destilleri: ”Vi satsar nu på olika typer av provningar för att locka tillbaka besökare”
- Ekesåkra Vingård: ”Snarare ett exempel på rigiditet, överförmynderi och rädsla”
- Pica Pico: ”Att vi skulle bli ett snabbköp för öl är inget myndigheterna behöver oroa sig för”
- Coast and Copper Distillery: ”Provningarna blir tusen gånger roligare”
- Lihnell’s Distillery: ”Gårdsförsäljningen är ett skyltfönster för vårt destilleri”
- CLIFF BARNES BRÄNNERI: “Vi hoppas såklart på succé – men blir lika glada för varje gäst”
- Traryds Bryggeri: ”Många är nyfikna och vill prova vad vi har för starköl”
- Revsunds Brewery & Distillery: ”Många har rest långt och vill ta med sig något hem”
Den här artikeln är en del av Gårdsförsäljningsguidens rapportering om den första tiden med gårdsförsäljning av alkohol i Sverige.