Den 19 september inleder Bryggeri Rosenhill i Tranemo sin gårdsförsäljning. Grundaren Magnus Nygren ser fram emot att kunna erbjuda besökarna en helhetsupplevelse med rundvisningar, provningar och direktförsäljning.
Från dialog till tillstånd
Nygren berättar att processen varit smidig tack vare ett gott samarbete med kommunen:
– Vi har sedan innan lagen trädde i kraft haft en bra dialog med vår kommun och stort stöd från politiken och intresseorganisationer. Vi lämnade in handlingar i början av juni och gjorde teoriprovet den 13 augusti. Den 26 augusti fick vi beslut om tillståndet.
Kostnaden för tillståndet är ännu inte fastställd, men enligt diskussioner blir det ett tillägg för de som redan har befintliga tillstånd snarare än en full avgift som man annars beräknar för nya gårdsförsäljningstillstånd.
Fokus på upplevelser
Premiären sker i samband med de ordinarie eventen, och framöver planeras även guidade rundturer och mindre provningar:
– Vi har normalt bokningar och event på fredagar och lördagar under perioden september till december och februari till maj. Dessutom ibland företagsbokningar på vardagar. Gårdsförsäljningen blir ett komplement som förstärker helhetsupplevelsen.
Bryggeriet har precis byggt ut verksamheten med ytterligare 200 kvadratmeter och ett nytt 10HL bryggverk. Sortimentet omfattar allt från sour ales till imperial stouts, samt sprit som akvavit och gin. På gång finns även rom och andra ”smalare” spritsorter som framöver kan säljas via gårdsförsäljningen.
Utmaningar och möjligheter
Nygren ser positivt på utvecklingen, men lyfter också några delar av regelverket som kunde förbättras:
– Vi hade kanske önskat en något frikostigare limit på framför allt öl. Vi ser också fram emot en förenkling av reglerna kring mat, eftersom de begränsar oss i att ha ett mer öppet taproom.
Trots begränsningarna finns en tydlig optimism:
– Vi ser ett klart mervärde för våra normala event kring att kunna sälja direkt. Samtidigt kan detta innebära att vi omvärderar vår normala sommarstängning, då intresset för kortare turer från de större orterna runt oss kan öka, avslutar Magnus.
📍BESÖK Bryggeri ROsenhill – ALLA INFO I GUIDEN
FLER ARTIKLAR OM FÖRSTA TIDEN MED GÅRDSFÖRSÄLJNING
- Första tiden med gårdsförsäljning
- Spirit of Hven: ”Måltidsturismen har fått en välbehövlig extra krydda”
- Smedsbo Slott Bryggeri: ”Gårdsförsäljning – en succé för besöksnäringen”
- Köpings Musteri: ”Alla är överförtjusta över möjligheten till gårdsförsäljning”
- Fredholms Vin: ”Oerhört positivt – lycka och glädje från besökarna”
- Lidköpings Bränneri: ”Vi hoppas att intresset för äkta hantverk ökar”
- Helsingborgs Bryggeri: ”Ett första steg – men långt kvar till en modern alkoholpolitik”
- Skånska Spritfabriken: ”Alla gillar det – men några önskar att det kunde göras mer”
- Utsikten Bryggeri: ”Gårdsförsäljningen är precis det vi väntat på”
- Helsing Distillery: ”Helt fantastiskt – nu kan besökarna ta med sig upplevelsen hem”
- Skrea Backe Destilleri: ”Väldigt uppskattat – även av internationella gäster”
- Nyfjäll Destilleri: ”Vi vill sprida kunskap om hantverksgin”
- Klocktornet Destilleri: ”Mottagandet har varit över all förväntan!”
- Vimmerby Spritfabrik: ”Många uppskattar att kunna köpa med sig en flaska”
- Gammelstilla Whisky: ”Gårdsförsäljningen har gett oss nya besökare och möjligheter”
- Smakgården: ”Stort intresse – men regelverket begränsar”
- Ellve Destilleri: ”Vi satsar nu på olika typer av provningar för att locka tillbaka besökare”
- Ekesåkra Vingård: ”Snarare ett exempel på rigiditet, överförmynderi och rädsla”
- Pica Pico: ”Att vi skulle bli ett snabbköp för öl är inget myndigheterna behöver oroa sig för”
- Coast and Copper Distillery: ”Provningarna blir tusen gånger roligare”
- Lihnell’s Distillery: ”Gårdsförsäljningen är ett skyltfönster för vårt destilleri”
- CLIFF BARNES BRÄNNERI: “Vi hoppas såklart på succé – men blir lika glada för varje gäst”
- Traryds Bryggeri: ”Många är nyfikna och vill prova vad vi har för starköl”
- Revsunds Brewery & Distillery: ”Många har rest långt och vill ta med sig något hem”
Den här artikeln är en del av Gårdsförsäljningsguidens rapportering om den första tiden med gårdsförsäljning av alkohol i Sverige.