More Filters

Visa fler

Pica Pico: ”Att vi skulle bli ett snabbköp för öl är inget myndigheterna behöver oroa sig för”

Profilbild för Robert, Gårdsförsäljningsguiden

Pica Pico på Lidingö har dragit igång sin gårdsförsäljning denna vecka. Bryggaren Peter Hampus berättar om planerna:
– Vi kommer i första hand att hålla provningar på vårt bryggeri och då är det trevligt att besökarna kan köpa med sig ölen de testat och tyckt om. Då vi håller till på Högberga Gård som är ett konferenshotell kommer vi att kunna hålla provningar både för deras gäster och i egen regi.

Men intresset har visat sig vara stort att besöka oss utan att gå igenom en hel provning också. Folk vill se hur det går till att göra öl, och de tycker det är spännande att vi gör det i så liten och hantverksmässig skala.
– Vi har idag fyra olika öl på Systembolaget, och det ska bli kul att kunna sälja en massa andra sorter i mindre skala direkt från bryggeriet. Förra året bryggde vi 13 olika sorters öl som antingen endast såldes till krog eller erbjöds på våra provningar. Nu kommer vi kunna fortsätta med det småskaliga experimentella bryggandet och få avsättning på ölen genom en egen kanal.

Tillståndet – en process med hinder

Ansökningsprocessen var inte helt smärtfri:
– Lite förvirrad i början. Alla väntade in Folkhälsomyndigheten och jag tycker att handläggarna ändå var snabba att dra igång trots att deras direktiv dröjde.

Handläggningen tog lite drygt 1,5 månad:
– Och det var Polisens fel. De hade slarvat bort remissförfrågan varför min handläggare var tvungen att påminna flera gånger.

Kritik mot utformningen av reglerna

– Den larviga bestämmelsen att vi måste hålla en 30 minuter lång genomgång, som ska vara ett event som kostar pengar för besökaren, förstår jag inte. Att vi skulle bli ett snabbköp för öl är inget myndigheterna behöver oroa sig för. Våra produkter kostar ju mer än storproducenternas, så vill man ha en snabb och billig fylla är det inte till gårdsförsäljningen man åker. APK (alkohol per krona) är nog bättre även om man köper en massa folköl i mataffären än tre liter hos oss.

Framtidsutsikter – bryggeriet vill växa utanför monopolet

Peter Hampus ser gårdsförsäljningen som en nyckel för fortsatt utveckling:
– Förhoppningen är att vi får fler som kommer till våra provningar och får smak för ölen, och att fler i och med det frågar efter oss på krogen så att vi växer där. Att växa genom Systembolaget känns inte som ett alternativ.


📍BESÖK PICA PICO – ALLA INFO I GUIDEN


FLER ARTIKLAR OM FÖRSTA TIDEN MED GÅRDSFÖRSÄLJNING


Den här artikeln är en del av Gårdsförsäljningsguidens rapportering om den första tiden med gårdsförsäljning av alkohol i Sverige.