Pica Pico på Lidingö har dragit igång sin gårdsförsäljning denna vecka. Bryggaren Peter Hampus berättar om planerna:
– Vi kommer i första hand att hålla provningar på vårt bryggeri och då är det trevligt att besökarna kan köpa med sig ölen de testat och tyckt om. Då vi håller till på Högberga Gård som är ett konferenshotell kommer vi att kunna hålla provningar både för deras gäster och i egen regi.
Men intresset har visat sig vara stort att besöka oss utan att gå igenom en hel provning också. Folk vill se hur det går till att göra öl, och de tycker det är spännande att vi gör det i så liten och hantverksmässig skala.
– Vi har idag fyra olika öl på Systembolaget, och det ska bli kul att kunna sälja en massa andra sorter i mindre skala direkt från bryggeriet. Förra året bryggde vi 13 olika sorters öl som antingen endast såldes till krog eller erbjöds på våra provningar. Nu kommer vi kunna fortsätta med det småskaliga experimentella bryggandet och få avsättning på ölen genom en egen kanal.
Tillståndet – en process med hinder
Ansökningsprocessen var inte helt smärtfri:
– Lite förvirrad i början. Alla väntade in Folkhälsomyndigheten och jag tycker att handläggarna ändå var snabba att dra igång trots att deras direktiv dröjde.
Handläggningen tog lite drygt 1,5 månad:
– Och det var Polisens fel. De hade slarvat bort remissförfrågan varför min handläggare var tvungen att påminna flera gånger.
Kritik mot utformningen av reglerna
– Den larviga bestämmelsen att vi måste hålla en 30 minuter lång genomgång, som ska vara ett event som kostar pengar för besökaren, förstår jag inte. Att vi skulle bli ett snabbköp för öl är inget myndigheterna behöver oroa sig för. Våra produkter kostar ju mer än storproducenternas, så vill man ha en snabb och billig fylla är det inte till gårdsförsäljningen man åker. APK (alkohol per krona) är nog bättre även om man köper en massa folköl i mataffären än tre liter hos oss.
Framtidsutsikter – bryggeriet vill växa utanför monopolet
Peter Hampus ser gårdsförsäljningen som en nyckel för fortsatt utveckling:
– Förhoppningen är att vi får fler som kommer till våra provningar och får smak för ölen, och att fler i och med det frågar efter oss på krogen så att vi växer där. Att växa genom Systembolaget känns inte som ett alternativ.
📍BESÖK PICA PICO – ALLA INFO I GUIDEN
FLER ARTIKLAR OM FÖRSTA TIDEN MED GÅRDSFÖRSÄLJNING
- Första tiden med gårdsförsäljning
- Spirit of Hven: ”Måltidsturismen har fått en välbehövlig extra krydda”
- Smedsbo Slott Bryggeri: ”Gårdsförsäljning – en succé för besöksnäringen”
- Köpings Musteri: ”Alla är överförtjusta över möjligheten till gårdsförsäljning”
- Fredholms Vin: ”Oerhört positivt – lycka och glädje från besökarna”
- Lidköpings Bränneri: ”Vi hoppas att intresset för äkta hantverk ökar”
- Helsingborgs Bryggeri: ”Ett första steg – men långt kvar till en modern alkoholpolitik”
- Skånska Spritfabriken: ”Alla gillar det – men några önskar att det kunde göras mer”
- Utsikten Bryggeri: ”Gårdsförsäljningen är precis det vi väntat på”
- Helsing Distillery: ”Helt fantastiskt – nu kan besökarna ta med sig upplevelsen hem”
- Skrea Backe Destilleri: ”Väldigt uppskattat – även av internationella gäster”
- Nyfjäll Destilleri: ”Vi vill sprida kunskap om hantverksgin”
- Klocktornet Destilleri: ”Mottagandet har varit över all förväntan!”
- Vimmerby Spritfabrik: ”Många uppskattar att kunna köpa med sig en flaska”
- Gammelstilla Whisky: ”Gårdsförsäljningen har gett oss nya besökare och möjligheter”
- Smakgården: ”Stort intresse – men regelverket begränsar”
- Ellve Destilleri: ”Vi satsar nu på olika typer av provningar för att locka tillbaka besökare”
- Ekesåkra Vingård: ”Snarare ett exempel på rigiditet, överförmynderi och rädsla”
- Pica Pico: ”Att vi skulle bli ett snabbköp för öl är inget myndigheterna behöver oroa sig för”
- Coast and Copper Distillery: ”Provningarna blir tusen gånger roligare”
- Lihnell’s Distillery: ”Gårdsförsäljningen är ett skyltfönster för vårt destilleri”
- CLIFF BARNES BRÄNNERI: “Vi hoppas såklart på succé – men blir lika glada för varje gäst”
- Traryds Bryggeri: ”Många är nyfikna och vill prova vad vi har för starköl”
- Revsunds Brewery & Distillery: ”Många har rest långt och vill ta med sig något hem”
Den här artikeln är en del av Gårdsförsäljningsguidens rapportering om den första tiden med gårdsförsäljning av alkohol i Sverige.