Hos Björka Brygghus i Mora är förväntningarna stora inför starten av gårdsförsäljningen. Grundaren och bryggaren Joakim Turesson berättar att premiären äger rum lördag 25 oktober:
– Vi kör lördagar och söndagar och fokuserar på ortens turistsäsong över Vasaloppet och sommaren.
Tidskrävande ansökningsprocess
Ansökningsprocessen beskriver han som både långdragen och lite rörig:
– Den var tidskrävande och otydlig på vad som ska redovisas till kommunen, som själva inte visste vad som skulle krävas in.
Efter tre kompletteringar tog det tre veckor från att ärendet var komplett till att tillståndet beviljades.
– Vi ansökte veckan innan 1 juni men fick återkoppling först i augusti att ansökan behövde kompletteras, berättar Turesson.
Diskussioner om volymbegränsningar
En del av regelverket har också lett till diskussioner med kommunen:
– Mora kommun har begärt ett övre volymkrav i samband med provsmakning vilket vi motsatte oss till en början. Då måttfullhet ska råda och vi har full kontroll över serveringen anser vi att volymbegränsningen är ett hinder att smaka den stora bredd av drycker vi erbjuder. Vi har nu 6×10 cl per person som gräns.
Framtidsplaner och förhoppningar
För Björka Brygghus öppnar gårdsförsäljningen nya möjligheter:
– Vi är ett litet bryggeri med ambitioner om en bryggerirestaurang och gårdsförsäljning är en bra marknadsföringskanal. Mora är en stark turistort och vi kan bli ett lokalt besöksmål för många turister som inte är intresserade av skidåkning, avslutar Joakim.
📍BESÖK BJÖRKA BRYGGHUS – ALLA INFO I GUIDEN
FLER ARTIKLAR OM FÖRSTA TIDEN MED GÅRDSFÖRSÄLJNING
- Första tiden med gårdsförsäljning
- Spirit of Hven: ”Måltidsturismen har fått en välbehövlig extra krydda”
- Smedsbo Slott Bryggeri: ”Gårdsförsäljning – en succé för besöksnäringen”
- Köpings Musteri: ”Alla är överförtjusta över möjligheten till gårdsförsäljning”
- Fredholms Vin: ”Oerhört positivt – lycka och glädje från besökarna”
- Lidköpings Bränneri: ”Vi hoppas att intresset för äkta hantverk ökar”
- Helsingborgs Bryggeri: ”Ett första steg – men långt kvar till en modern alkoholpolitik”
- Skånska Spritfabriken: ”Alla gillar det – men några önskar att det kunde göras mer”
- Utsikten Bryggeri: ”Gårdsförsäljningen är precis det vi väntat på”
- Helsing Distillery: ”Helt fantastiskt – nu kan besökarna ta med sig upplevelsen hem”
- Skrea Backe Destilleri: ”Väldigt uppskattat – även av internationella gäster”
- Nyfjäll Destilleri: ”Vi vill sprida kunskap om hantverksgin”
- Klocktornet Destilleri: ”Mottagandet har varit över all förväntan!”
- Vimmerby Spritfabrik: ”Många uppskattar att kunna köpa med sig en flaska”
- Gammelstilla Whisky: ”Gårdsförsäljningen har gett oss nya besökare och möjligheter”
- Smakgården: ”Stort intresse – men regelverket begränsar”
- Ellve Destilleri: ”Vi satsar nu på olika typer av provningar för att locka tillbaka besökare”
- Ekesåkra Vingård: ”Snarare ett exempel på rigiditet, överförmynderi och rädsla”
- Pica Pico: ”Att vi skulle bli ett snabbköp för öl är inget myndigheterna behöver oroa sig för”
- Coast and Copper Distillery: ”Provningarna blir tusen gånger roligare”
- Lihnell’s Distillery: ”Gårdsförsäljningen är ett skyltfönster för vårt destilleri”
- Cliff Barnes Bränneri: “Vi hoppas såklart på succé – men blir lika glada för varje gäst”
- Traryds Bryggeri: ”Många är nyfikna och vill prova vad vi har för starköl”
- Revsunds Brewery & Distillery: ”Många har rest långt och vill ta med sig något hem”
- Bryggeri Rosenhill: ”Vi ser ett klart mervärde kring våra event”
- Nordmarkens Destilleri: ”Vi ser inte hinder, utan möjligheter”
- Ekerö Brygghus: ”Vi har fått ett fantastiskt bemötande gällande gårdsförsäljning”
- Frösta Vinträdgård: ”Vi kommer sälja allt via gårdsförsäljning på förutbestämda dagar”
- Bryggeri Stenstugan: ”Många skrattar åt kravet att berätta om alkoholens skadeverkningar”
- Hampabondens bryggeri: ”Vi fick vara pedagoger för att förklara för handläggarna”
- Hammarö Brygghus: ”Gårdsförsäljningen är det enda sättet folk kan köpa hem öl ifrån oss”
- Björka Brygghus: ”Gårdsförsäljning är en bra marknadsföringskanal”
Den här artikeln är en del av Gårdsförsäljningsguidens rapportering om den första tiden med gårdsförsäljning av alkohol i Sverige.