First Distillery Sigtuna har snabbt blivit ett populärt besöksmål för gårdsförsäljning. Pernilla Olsen och Charlie Edlund berättar att responsen från besökare har varit överväldigande:
– Mottagandet har varit extremt positivt! Vi har fått väldigt mycket uppskattning av våra besökare.
Snabb ansökningsprocess
Förberedelserna inför gårdsförsäljningen gick smidigt och kommunen var tidigt ute:
– Kommunen kontaktade oss i god tid för att höra om vi hade planer på att ansöka om gårdsförsäljning. Vi skickade in alla papper den 1 juni och gjorde alkoholprovet den 4 juni. Två timmar senare fick vi tillståndet och kunde börja med vår första gårdsförsäljning på Sveriges nationaldag (6 juni)!
Vill se enklare regler för återkommande besökare
Man tycker dock att det borde finnas möjlighet till mer flexibla regler:
– Vi tycker kanske att besökarna skulle kunna få något form av intyg att de har gått ”utbildningen” om de vill komma tillbaka och köpa en flaska till inom rimlig framtid.
Sprider kunskap och stärker varumärket
Gårdsförsäljningen har redan fått stor betydelse för First Distillery Sigtuna:
– Vi tycker att gårdsförsäljningen är ett väldigt bra sätt att sprida kunskap om lokalproducerade drycker samt om vårt varumärke. Vi har haft besökare från hela landet sedan vi startade.
First Distillery Sigtuna planerar att fortsätta hålla öppet för gårdsförsäljning på helger under hösten och vintern.

📍BESÖK First Distillery Sigtuna – ALLA INFO I GUIDEN
FLER ARTIKLAR OM FÖRSTA TIDEN MED GÅRDSFÖRSÄLJNING
- Första tiden med gårdsförsäljning
- Spirit of Hven: ”Måltidsturismen har fått en välbehövlig extra krydda”
- Smedsbo Slott Bryggeri: ”Gårdsförsäljning – en succé för besöksnäringen”
- Köpings Musteri: ”Alla är överförtjusta över möjligheten till gårdsförsäljning”
- Fredholms Vin: ”Oerhört positivt – lycka och glädje från besökarna”
- Lidköpings Bränneri: ”Vi hoppas att intresset för äkta hantverk ökar”
- Helsingborgs Bryggeri: ”Ett första steg – men långt kvar till en modern alkoholpolitik”
- Skånska Spritfabriken: ”Alla gillar det – men några önskar att det kunde göras mer”
- Utsikten Bryggeri: ”Gårdsförsäljningen är precis det vi väntat på”
- Helsing Distillery: ”Helt fantastiskt – nu kan besökarna ta med sig upplevelsen hem”
- Skrea Backe Destilleri: ”Väldigt uppskattat – även av internationella gäster”
- Nyfjäll Destilleri: ”Vi vill sprida kunskap om hantverksgin”
- Klocktornet Destilleri: ”Mottagandet har varit över all förväntan!”
- Vimmerby Spritfabrik: ”Många uppskattar att kunna köpa med sig en flaska”
- Gammelstilla Whisky: ”Gårdsförsäljningen har gett oss nya besökare och möjligheter”
- Smakgården: ”Stort intresse – men regelverket begränsar”
- Ellve Destilleri: ”Vi satsar nu på olika typer av provningar för att locka tillbaka besökare”
- Ekesåkra Vingård: ”Snarare ett exempel på rigiditet, överförmynderi och rädsla”
- Pica Pico: ”Att vi skulle bli ett snabbköp för öl är inget myndigheterna behöver oroa sig för”
- Coast and Copper Distillery: ”Provningarna blir tusen gånger roligare”
- Lihnell’s Distillery: ”Gårdsförsäljningen är ett skyltfönster för vårt destilleri”
- Cliff Barnes Bränneri: “Vi hoppas såklart på succé – men blir lika glada för varje gäst”
- Traryds Bryggeri: ”Många är nyfikna och vill prova vad vi har för starköl”
- Revsunds Brewery & Distillery: ”Många har rest långt och vill ta med sig något hem”
- Bryggeri Rosenhill: ”Vi ser ett klart mervärde kring våra event”
- Nordmarkens Destilleri: ”Vi ser inte hinder, utan möjligheter”
- Ekerö Brygghus: ”Vi har fått ett fantastiskt bemötande gällande gårdsförsäljning”
- Frösta Vinträdgård: ”Vi kommer sälja allt via gårdsförsäljning på förutbestämda dagar”
- Bryggeri Stenstugan: ”Många skrattar åt kravet att berätta om alkoholens skadeverkningar”
- Hampabondens bryggeri: ”Vi fick vara pedagoger för att förklara för handläggarna”
- Hammarö Brygghus: ”Gårdsförsäljningen är det enda sättet folk kan köpa hem öl ifrån oss”
- Björka Brygghus: ”Gårdsförsäljning är en bra marknadsföringskanal”
- First Distillery Sigtuna: ”Mottagandet har varit extremt positivt”
Den här artikeln är en del av Gårdsförsäljningsguidens rapportering om den första tiden med gårdsförsäljning av alkohol i Sverige.