Linn, Jacob och Michael Zachrisson. Foto: Tobias Sandblom
Hos Fjäre Distillery i Fjärås är gårdsförsäljningen i full gång – och intresset från besökare är stort. Destilleriets Linn Zachrisson berättar att varje besök bjuder på både kunskap, smak och inspiration:
– Kommer du på besök för provsmakning hos oss kan du förvänta dig en lärorik och rolig upplevelse där vi berättar om Fjäre, om gin, whisky och processerna bakom. Efter provningen finns det chans att köpa med sig sin favorit hem, säger hon.
”Lyfter besöksupplevelsen”
För Fjäre Distillery har möjligheten att sälja direkt till besökare gjort en tydlig skillnad:
– Det är fantastiskt med gårdsförsäljningen! Vi märker tydligt att det lyfter besöksupplevelsen för gästerna när de får chans att köpa med sig en flaska Fjäre direkt på plats efter en provning eller rundtur. Vi har även nu större möjlighet att sälja limiterade produkter och mindre batcher, vilket är väldigt roligt, säger Linn.
Unika produkter på plats
Bland sortimentet som finns exklusivt på gården finns särskilda miniatyrflaskor:
– Ja, vi har alla våra produkter i miniatyrer om 100 ml som enbart går att köpa hos oss. Dessutom är det på gång lite julprodukter och annat spännande som också bara kommer att finnas på plats.
Besökare som vill uppleva Fjäre Distillery på plats kan boka provningar nästan varje fredag, eller rundturer en lördag i månaden.
– Om vi inte har någon produktion igång finns det ibland även möjlighet att komma förbi spontant om man hör av sig till oss innan, berättar Linn.
”Det gick fort – och smidigt”
Ansökningsprocessen beskriver hon som positiv:
– Vi har haft en väldigt bra upplevelse och vi är tacksamma att det gick så smidigt. Det gick dessutom fort, vilket vi är väldigt glada över!
När det gäller framtiden ser Fjäre Distillery med tillförsikt på utvecklingen av gårdsförsäljningen – men också med en medvetenhet om vissa utmaningar.
– Något som än så länge är lite oklart är hur man ska hantera återkommande kunder som kanske inte vill gå samma rundtur varje gång de kommer. Försäljningen gör ju störst skillnad för oss producenter, så det är något vi hoppas kan utvecklas framöver. Men vi är otroligt tacksamma över att gårdsförsäljningen äntligen är igång och vi hoppas det kommer fortsätta, avslutar Linn Zachrisson.
📍BESÖK FJÄRE DISTILLERY – ALLA INFO I GUIDEN
FLER ARTIKLAR OM GÅRDSFÖRSÄLJNING
- Första tiden med gårdsförsäljning
- Spirit of Hven: ”Måltidsturismen har fått en välbehövlig extra krydda”
- Smedsbo Slott Bryggeri: ”Gårdsförsäljning – en succé för besöksnäringen”
- Köpings Musteri: ”Alla är överförtjusta över möjligheten till gårdsförsäljning”
- Fredholms Vin: ”Oerhört positivt – lycka och glädje från besökarna”
- Lidköpings Bränneri: ”Vi hoppas att intresset för äkta hantverk ökar”
- Helsingborgs Bryggeri: ”Ett första steg – men långt kvar till en modern alkoholpolitik”
- Skånska Spritfabriken: ”Alla gillar det – men några önskar att det kunde göras mer”
- Utsikten Bryggeri: ”Gårdsförsäljningen är precis det vi väntat på”
- Helsing Distillery: ”Helt fantastiskt – nu kan besökarna ta med sig upplevelsen hem”
- Skrea Backe Destilleri: ”Väldigt uppskattat – även av internationella gäster”
- Nyfjäll Destilleri: ”Vi vill sprida kunskap om hantverksgin”
- Klocktornet Destilleri: ”Mottagandet har varit över all förväntan!”
- Vimmerby Spritfabrik: ”Många uppskattar att kunna köpa med sig en flaska”
- Gammelstilla Whisky: ”Gårdsförsäljningen har gett oss nya besökare och möjligheter”
- Smakgården: ”Stort intresse – men regelverket begränsar”
- Ellve Destilleri: ”Vi satsar nu på olika typer av provningar för att locka tillbaka besökare”
- Ekesåkra Vingård: ”Snarare ett exempel på rigiditet, överförmynderi och rädsla”
- Pica Pico: ”Att vi skulle bli ett snabbköp för öl är inget myndigheterna behöver oroa sig för”
- Coast and Copper Distillery: ”Provningarna blir tusen gånger roligare”
- Lihnell’s Distillery: ”Gårdsförsäljningen är ett skyltfönster för vårt destilleri”
- Cliff Barnes Bränneri: “Vi hoppas såklart på succé – men blir lika glada för varje gäst”
- Traryds Bryggeri: ”Många är nyfikna och vill prova vad vi har för starköl”
- Revsunds Brewery & Distillery: ”Många har rest långt och vill ta med sig något hem”
- Bryggeri Rosenhill: ”Vi ser ett klart mervärde kring våra event”
- Nordmarkens Destilleri: ”Vi ser inte hinder, utan möjligheter”
- Ekerö Brygghus: ”Vi har fått ett fantastiskt bemötande gällande gårdsförsäljning”
- Frösta Vinträdgård: ”Vi kommer sälja allt via gårdsförsäljning på förutbestämda dagar”
- Bryggeri Stenstugan: ”Många skrattar åt kravet att berätta om alkoholens skadeverkningar”
- Hampabondens bryggeri: ”Vi fick vara pedagoger för att förklara för handläggarna”
- Hammarö Bryggeri: ”Gårdsförsäljningen är det enda sättet folk kan köpa hem öl ifrån oss”
- Björka Brygghus: ”Gårdsförsäljning är en bra marknadsföringskanal”
- First Distillery Sigtuna: ”Mottagandet har varit extremt positivt”
- Brännland Iscider: ”En mer helgjuten upplevelse för våra besökare”
- Flädie Mat & Vingård: ”Ett spännande sätt att möta kunder direkt och utveckla relationen”
- Fjäre Distillery: ”Fantastiskt med gårdsförsäljningen – det lyfter hela besöksupplevelsen”