More Filters

Visa fler

Hampabondens bryggeri: ”Vi fick vara pedagoger för att förklara för handläggarna”

Profilbild för Robert, Gårdsförsäljningsguiden

Hos Hampabonden i Klippan har gårdsförsäljningen knappt varit igång i en månad – men redan har intresset varit större än förväntat.
– Det har varit en jämn tillströmning och vi har sålt slut på vår öl flera gånger. Vi har redan bestämt oss för att satsa och bygger just nu ett 52 kvadratmeter stort bryggeri där vi dessutom ska destillera starksprit, berättar ägaren Robert Nilsson.

Tuff ansökningsprocess

Vägen till tillståndet har dock inte varit helt smärtfri.
– Väldigt plågsamt! Det var tio veckors psykisk tortyr då både min och min sambos privata ekonomi granskades ett år tillbaka. Dessutom kollade de företagets ekonomi lika långt tillbaka, kronofogden, polisen och skattemyndigheten. Allt var så klart i sin ordning – vi har högsta kreditvärdighet hos UC – men ändå granskades vi extremt hårt, säger Nilsson och fortsätter:
– Klippans kommun har inga egna alkoholhandläggare utan köpte in tjänsten från Ängelholm. Det märktes tydligt att vi var deras första gårdsförsäljningsärende – det kändes som att de hittade på fler krav allt eftersom processen pågick.

Tillståndet beviljades till slut den 7 augusti, drygt två månader efter ansökan.

Kritik mot regelverket

Robert Nilsson menar att flera delar av systemet behöver ses över:
– Att ha en rundvisning på 30 minuter varje gång en kund kommer är orimligt. Första gången kan det vara okej, men att samma kund ska sitta igenom samma föreläsning tio gånger på ett kvartal är inte rimligt.

Han berättar också att bristen på erfarenhet hos vissa handläggare försvårade processen:
– Ena handläggaren var toppen men den andra hade stora problem att följa pengar som rört sig via våra privata konton mellan mig och min sambo. Vi fick vara pedagoger och förklara som om det vore en elev på mellanstadiet vi skulle ”utbilda” i hur pengarna använts för att köpa maskiner och varor.

Han tycker också att den långa handläggningstiden hade kunnat undvikas om det funnits ett tydligare och mer enhetligt regelverk redan från start.

Storslagna planer framåt

Trots de tidiga utmaningarna ser Hampabonden positivt på framtiden:
– Vi ska skala upp ölbryggeriet med större lokaler, starta starkspritstillverkning och har redan planer på att anställa en tredje person. Vår ekologiska och glutenfria hampabaserade öl har fått ett fantastiskt mottagande och vi ser stor potential både för ölen och den nya spriten, avslutar Robert Nilsson.


📍BESÖK Hampabondens bryggeri – ALLA INFO I GUIDEN


FLER ARTIKLAR OM FÖRSTA TIDEN MED GÅRDSFÖRSÄLJNING


Den här artikeln är en del av Gårdsförsäljningsguidens rapportering om den första tiden med gårdsförsäljning av alkohol i Sverige.