På den halländska landsbygden, strax utanför Varberg, ligger Annebergs Vingård – en familjedriven odling där Niclas och Katrin Börjesson sedan starten arbetat passionerat med att utveckla sitt vinmakeri. Nu tar de nästa steg: från och med 1 januari 2026 har de tillstånd att bedriva gårdsförsäljning. För dem innebär reformen både möjligheter, ansvar och en spännande framtid.
För att besöka Annebergs Vingård bokar man en tid via BokaDirekt, och besöket börjar alltid med mötet mellan värdarna och gästen.
– Våra event fokuserar på vingårdsvandringar med provsmakning eller enbart provsmakning, berättar Niclas och Katrin.
Under rundvandringen delar de med sig av gårdens historia, arbetet i vingården och processen inne i vineriet. Allt sker utomhus eller i deras eventtält – vilket gör att besökarna verkligen får följa odlingens rytm.
– Självklart varierar upplevelsen utifrån besökarnas frågor och nyfikenhet. Det blir ofta väldigt personligt.
Tiderna släpps löpande – ingen drop-in
Tillståndet gäller från 1 januari 2026, och de kommer att ta emot besökare framför allt på torsdagar och fredagar eftermiddag, samt lördagar och söndagar.
– Vi har ingen drop-in, utan allt sker via bokning. Det är helt nytt för oss, särskilt eftersom vi inte har restaurang. Men vi känner oss trygga med att lösa bokningssystem och kassahantering på bästa sätt, säger de.
Förväntan, nyfikenhet – och en önskan om framtida justeringar
Att få tillståndet tog två månader, efter att de själva valt att lämna in dokumentationen senare under sommaren. Nu ser de fram emot ett spännande vinår.
– Det känns otroligt spännande att se vilket intresse gårdsförsäljningen kommer att få.
Samtidigt hoppas de att vissa delar av regelverket på sikt kan justeras:
– Vi hoppas att man framöver även som svensk vinodlare ska kunna köpa in druvor från andra svenska odlare och använda i sin gårdsförsäljning. Det skulle stärka branschen och ge mer flexibilitet, avslutar Niclas & Katrin.
📍BESÖK ANNEBERGS VINGÅRD – ALL INFO I GUIDEN
FLER ARTIKLAR OM GÅRDSFÖRSÄLJNING
- Första tiden med gårdsförsäljning
- Spirit of Hven: ”Måltidsturismen har fått en välbehövlig extra krydda”
- Smedsbo Slott Bryggeri: ”Gårdsförsäljning – en succé för besöksnäringen”
- Köpings Musteri: ”Alla är överförtjusta över möjligheten till gårdsförsäljning”
- Fredholms Vin: ”Oerhört positivt – lycka och glädje från besökarna”
- Lidköpings Bränneri: ”Vi hoppas att intresset för äkta hantverk ökar”
- Helsingborgs Bryggeri: ”Ett första steg – men långt kvar till en modern alkoholpolitik”
- Skånska Spritfabriken: ”Alla gillar det – men några önskar att det kunde göras mer”
- Utsikten Bryggeri: ”Gårdsförsäljningen är precis det vi väntat på”
- Helsing Distillery: ”Helt fantastiskt – nu kan besökarna ta med sig upplevelsen hem”
- Skrea Backe Destilleri: ”Väldigt uppskattat – även av internationella gäster”
- Nyfjäll Destilleri: ”Vi vill sprida kunskap om hantverksgin”
- Klocktornet Destilleri: ”Mottagandet har varit över all förväntan!”
- Vimmerby Spritfabrik: ”Många uppskattar att kunna köpa med sig en flaska”
- Gammelstilla Whisky: ”Gårdsförsäljningen har gett oss nya besökare och möjligheter”
- Smakgården: ”Stort intresse – men regelverket begränsar”
- Ellve Destilleri: ”Vi satsar nu på olika typer av provningar för att locka tillbaka besökare”
- Ekesåkra Vingård: ”Snarare ett exempel på rigiditet, överförmynderi och rädsla”
- Pica Pico: ”Att vi skulle bli ett snabbköp för öl är inget myndigheterna behöver oroa sig för”
- Coast and Copper Distillery: ”Provningarna blir tusen gånger roligare”
- Lihnell’s Distillery: ”Gårdsförsäljningen är ett skyltfönster för vårt destilleri”
- Cliff Barnes Bränneri: “Vi hoppas såklart på succé – men blir lika glada för varje gäst”
- Traryds Bryggeri: ”Många är nyfikna och vill prova vad vi har för starköl”
- Revsunds Brewery & Distillery: ”Många har rest långt och vill ta med sig något hem”
- Bryggeri Rosenhill: ”Vi ser ett klart mervärde kring våra event”
- Nordmarkens Destilleri: ”Vi ser inte hinder, utan möjligheter”
- Ekerö Brygghus: ”Vi har fått ett fantastiskt bemötande gällande gårdsförsäljning”
- Frösta Vinträdgård: ”Vi kommer sälja allt via gårdsförsäljning på förutbestämda dagar”
- Bryggeri Stenstugan: ”Många skrattar åt kravet att berätta om alkoholens skadeverkningar”
- Hampabondens bryggeri: ”Vi fick vara pedagoger för att förklara för handläggarna”
- Hammarö Bryggeri: ”Gårdsförsäljningen är det enda sättet folk kan köpa hem öl ifrån oss”
- Björka Brygghus: ”Gårdsförsäljning är en bra marknadsföringskanal”
- First Distillery Sigtuna: ”Mottagandet har varit extremt positivt”
- Brännland Iscider: ”En mer helgjuten upplevelse för våra besökare”
- Flädie Mat & Vingård: ”Ett spännande sätt att möta kunder direkt och utveckla relationen”
- Fjäre Distillery: ”Fantastiskt med gårdsförsäljningen – det lyfter hela besöksupplevelsen”
- Thorslundkagge: ”Vi vill att besökarna verkligen ska förstå trätunnans betydelse”
- Stockholms Bränneri: ”Gårdsförsäljningen ger en extra guldkant på besöket”
- Kvarnagårdens Bryggeri: ”Redig öl från Småland – med gårdsförsäljningen får besökarna hela upplevelsen”
- Ego Distillers: ”Ett steg i rätt riktning – men mängdgränsen borde justeras”
- Forss Destilleri: ”En resa från 1800-talet till nutid – och fatets betydelse för whiskyn”
- High Coast Flavours: Vi ser gårdsförsäljningen som en stor möjlighet att utvecklas”
- Rocky Point Brewery: ”Det förstärker upplevelsen och minnet av besöket”
- Lydén Distillery: ”Att kunna sälja en flaska direkt efter en provning gör upplevelsen mer komplett”
- Bryggeri Nya Victoria: ”Gårdsförsäljningen är ett sätt för gästerna att ta med sig upplevelsen hem”
- Österlenbryggarna: ”Vi hoppas att gårdsförsäljningen bidrar till fler kunder på längre sikt”
- Wernamo Craft Brewery: ”När besökare ser hur vi arbetar förstår de varför hantverksöl kostar lite mer”
- Lilla Edet Bryggeri: ”Hos oss får man en härlig upplevelse med både öl och sprit”
- Odd Island Brewing: ”En härlig dag med mycket kunskap och god öl”
- Annebergs Vingård: ”Vi är väldigt glada över att Sverige äntligen fått gårdsförsäljning”










